ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ


A Free Template from Joomlashack

A Free Template from Joomlashack

Δέσποινα Στικα - Βιογραφία

Η Δέσποινα Στίκα γεννήθηκε στα Καλάβρυτα. Σπούδασε Νηπιαγωγός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εργαστεί ως νηπιαγωγός στη Δημόσια Εκπαίδευση και παράλληλα έχει σημαντική παρουσία στο χώρο της Παιδικής Λογοτεχνίας ως συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Το δίτομο έργο της «Παίζω και μαθαίνω» (Gutenberg) αποτέλεσε για πολλά χρόνια βασικό εγχειρίδιο εργασίας σε νηπιαγωγεία της Ελλάδας και της Κύπρου. Πέρα από τα ποικίλα βοηθήματα σχολικής δουλειάς για την προσχολική ηλικία, που έχει εκδώσει, για τους Πρώτους αριθμούς (Σπουδή), για τα Καλλιτεχνικά μαθήματα, Προσχολικές διακοπές, Μαθαίνω να διαβάζω και να γράφω με σταυρόλεξα (Gutenberg) κ.ά., έχει δημιουργήσει πρωτότυπα εικονογραφημένα βιβλία στον τομέα της λογοτεχνίας για μικρά παιδιά.

Με δικά της κείμενα και εικόνες έχουν κυκλοφορήσει τα τρία «Μακαρόνια» της, Μακαρόνια, Μακαρονολυμπιάδα, Κοκκινομακαρονοσκουφίτσα (Τέσσερα),αλλά και η Μυρμηγκούπολη (Τεκμήριο) και το οικολογικό παραμύθι της Το μαύρο σύννεφο(Πατάκης).

 

Με το μυθιστόρημά της Μπλε σιδερόπορτα, που απευθύνεται σε ώριμους αναγνώστες, καταγράφει το φαινόμενο της «αλβανικής δυσανεξίας» στη νεοελληνική κοινωνία της δεκαετίας του ’90.

 

Εικονογραφική της δουλειά έχει εκτεθεί σε ομαδικές εκθέσεις εικονογράφων παιδικών βιβλίων, στη Μπρατισλάβα, στη Μπρνο, στο Βελιγράδι, στην Αθήνα, στη Μπολώνια, στην Τεχεράνη, στη Φραγκφούρτη και αλλού.

 

Τα τρία βιβλία της με τα «Μακαρόνια» έχουν εκδοθεί στα Ολλανδικά και στα Αλβανικά. Το βιβλίο της: «Κοκκινομακαρονοσκουφίτσα» έχει διακριθεί από Βέλγους ερευνητές των παραμυθιών, για την πρωτοτυπία του στην εικονογραφική απόδοση της Κοκκινοσκουφίτσας.

 

Υπήρξε τακτική συνεργάτης του παιδικού περιοδικού της ΠΑΣΕΓΕΣ "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ". Είναι μέλος του "Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου", της "Καλλιτεχνικής Εταιρίας Εικονογράφων ΑΙΣΩΠΟΣ" και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Attachments:
Download this file (stika_ergografia.pdf)stika_ergografia.pdf[ ]14791 kB

Καταγράμμα Γραφικές Τέχvες 2009